Hugo Van Cleemputte * Full body massage
Stratendries 65, 9572 Sint-Martens-Lierde (ingang aan de linkerkant van het gebouw)
e-mail: massage@hugovancleemputte.be * Gsm: 0485 49 56 78 enkel met nummerweergave (WhatsApp) best bereikbaar via een berichtje.
   
 

Welkom ! 19 jaar ervaring ! Massage
" a touch you always remember "

 

 
 
 

 


Een woordje uitleg rond Ayurveda

Wat is Ayurveda ?
Ayurveda is een oeroude holistische manier van denken over de mens, zijn bestaan en zijn gezondheid. Letterlijk vertaald wil Ayurveda zeggen, “kennis van het leven”. Het is een "Way of life”, een manier van denken en ervaren van de wereld. Een soort wereldmodel, een heel oud model, dat heel dicht bij de natuur ligt. Zijn nauwe relatie met de natuur bepaalt zijn eenvoud, die het dan voor ons westerse mens weer zo moeilijk maakt. Wij zijn niet meer gewend om vanuit die eenvoud te denken. De eenvoud van Ayurveda ligt in het denken en ervaren van kwaliteiten. Het klinkt inderdaad primitief voor de westerse mens, maar juist dàt maakt van Ayurveda zo’n diepgaande wetenschap. Maar vergeet niet, Ayurveda was in oorsprong niet bedoeld om de zieken gezond te maken, wel om de gezonden nog gezonder, beter gezegd spiritueler te maken. Ayurveda als kennis van het leven is eigenlijk vooral bedoeld om mensen te coachten op hun pad van spiritualiteit. Eén geheel is het hoogste en meteen ook spirituele doel van Ayurveda. Je bent deel van het universum, voel je daar goed in, voel je daar één mee. Verder zoekt Ayurveda het niet.

Massage of Abhyanga of oliation of Snehana.
Net zo oud als Ayurveda is, is ook de kunst van massage en het gebruik van specifiek bereide oliën. Massage, Abhyanga of het in oliën van het lichaam noemt men "Snehana" wat letterlijk wil zeggen "Liefde". Masseren is liefde voor het lichaam en het leven zelf. Ayurvedisch gezien is ons lichaam de basis van alle persoonlijke en transpersoonlijke ontwikkelingen. Dat is het bijzondere aan Ayurveda. De Ayruvedische doelen zijn heel spiritueel, maar toch begint Ayurveda steeds bij het lichaam. Voeding, massage, slaap en herkenning van het lichaam met zijn natuurlijke behoeften zijn fundamenteel in Ayurveda. Acceptatie van het lichaam en de hele natuur in zijn materiele vorm, met zijn goede en kwade kanten, zijn eigenlijk al een groot deel van het Ayurvedische denken.

De grote voordelen van Ayurveda, zoals beschreven in de oude teksten:
Masseren vertraagt het ouderdomsproces.
Masseren voorkomt vermoeidheid.
Masseren brengt harmonie in het zenuwstelsel.
Masseren verbetert het zicht en de werking van de ogen.
Masseren is voeding voor het lichaam.
Masseren stimuleert een lang leven.
Masseren verbetert de slaapkwalitiet.
Masseren is prettig en ontspannend.

Publicatie van deze tekst met goedkeuring van de auteur Lies Ameeuw - School van Ayurveda

Interessante websites:
Lies Ameeuw ... School van Ayurveda ... België
Surya ... Ayurvedische producten ... Nederland
Deepak Chopra ... Ayurveda Arts ... The path to wellness begins here ... North America

Vorige pagina
Terug naar boven ...